Monday, April 30, 2012

Ya Allah Kau Permudahkan Segalanya

Bismillahhirahmanirrahim...
Assalamualaikum...salam semua

Hari ni saya takde cerita menarik untuk dicoretkan...sekadar berkongsi kesedihan keluarga kami yang ditimpa musibah...Dugaan dari Allah terhadap bapa mertua saya...Buat masa ini beliau berada di hospital kerana mengidap kanser hati tahap kritikal (stage 4 kata doktor). Saya, suami dan anak-anak berada di kampung kerana menziarahi beliau yang terlantar sakit di hospital. Selain itu buah pinggangnya juga turut mengalami masalah berikutan dengan merebaknya sel2 kanser ke serata organnya...Sebelum ini pundi hempedu abah telah dibuang melalui satu pembedahan di Hospital Kempas. Setelah pembedahan itu barulah doktor mensyaki adanya kerosakan pada hati beliau. Kemudian beberapa siri keluar masuk wad pun bermula diikuti dengan pembedahan yang dijalankan di Hospital Selayang pula. 

Buat masa ini abah telah dipindahkan semula ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah untuk rawatan selanjutnya...Sedih sangat bila melihat keadaan abah yang terpaksa bertarung dengan kesakitan yang tidak menunjukkan tanda2 berkurangan...Oleh kerana terlalu sakit abah telah diberi suntikan morfin setiap 4 jam untuk membantu meredakan kesakitan tersebut...Adakalanya abah seperti berada dalam dunianya yang tersendiri kerana tidak alert lagi dengan suasana sekelilingnya...Kadang2 mengomel seorang diri dan merintih kesakitan...Aduh hancur luluh hati kami bila melihat keadaan tersebut...berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnya...Doa kami agar abah tetap tabah dan sabar berjuang melawan segala kesakitan tersebut...Adakah ini kerana kesan daripada morfin yang diberi atau abah terlalu tertekan terhadap musibah yang menimpanya...entahlah

Emak pula sudah kering air mata melihat penderitaan abah yang tidak ada tanda berkurangan itu...makin hari makin kusut fikirannya...tambahan pula badannya yang penat kerana emak tetap setia menjaga abah di hospital walau sudah hampir 3 minggu lamanya...tak tertanggung rasanya melihat orang tersayang diuji Allah sebegitu rupa ...wahai emak, suamiku, ipar duaiku semua Along,Uda, Ateh dan Papin serta birasku Abg Long dan Ilmi tak lupa juga cucu2 abah marilah kita sama2 bermohon kepada Allah Yang Maha Esa lagi Maha Menyembuhkan agar menyembuhkan segala kesakitan abah kami yang tersayang...Kau Permudahkan segalanya untuk kami Ya Allah...Kau Kuatkanlah kami untuk menanggung segalanya...kami redha Ya Allah...

Sunday, April 22, 2012

Happy Belated Birthday

Assalamualaikum...
Salam Semua...

Entry ini khas untuk CikRa, Memek dan Wiwi tersayang yang menyambut hari lahir pada bulan April...tarikh yang berlainan tapi ucapan dan doa yang sama...kira aci la kan...

Selamat Ulang Tahun Kelahiran...
Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...
Semoga berbahagia dunia dan akhirat...
Semoga tercapai segala hajat dan impian masing2...
Tabah dan sabarlah menghadapi segala dugaan dan ujian hidup ini...
Miqdad dan Miqdam cakap Luv U All muahhhhhhh3...


Besday CikRa 21 April


Besday Memek 18 April


Besday Wiwi 2 April

NotaKaki: Bila nak makan-makan celebrate besday korang sume ni??

Wednesday, April 18, 2012

Like A King

Bismillahhirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...



Tuesday, April 17, 2012

Take A Break

Bismillahhirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...

Relaxing ;)


Monday, April 16, 2012

Cartoon Oh Cartoon

Bismillahhirrahmanirrahim...
Assalamualaikum semua...

Anak-anakku yang sangat gilakan kartun...Semua diorang nak conquer,tv gedabak,laptop,handphone...pastu rancangan kegemaran diorang kartun ajer la sepanjang hari...Umi dengan Abi putih mata jer la...


Sebelah kiri tengok kartun Dora the Explorer...


Sebelah kanan tengok kartun Upin Ipin...

NotaKaki Kartun : Tak tau la macam mana diorang concentrate tengok kartun tu...yang pasti semua jalan cerita dan dialog boleh pulak dihafalnya...

Thursday, April 12, 2012

Jom Main Pasir

Bismillahhirrahmanirrahim...
Assalamualaikum semua...

Aktiviti anak-anak bila Umi takde kat rumah...seronoknya anakku main pasir dengan Abi diorang ;)


sorang hujung sana, sorang hujung sini...


main masak2 ye Mujahid...siap pakai camca nak sudukan pasir masuk bekas...


lepak tepi longkang pun hepi ye Mukhlisin...asal boleh keluar rumah ye?

Tuesday, April 10, 2012

Main Sorok-sorok

Bismillahhirrahmanirrahim...
Salam Semua...



Cuba teka siapa yang menyorok kat belakang langsir ni?haha


agak2 saper ni ha?nak clue ke?



ok lah saya tunjuk tangan sikit...cam tak? tangan comel montel saper la ni kan...


cak...hehe


sengih sikit la pasal boleh nyorok daripada Umi tadi...


Umi suruh saya posing pulak...muahhhrghhhhh

Asam Pedas Ikan Terubuk

Bismillahhirrahmanirrahim...
Salam Semua...

Lagi tentang makan...asam pedas ikan terubuk + bendi, telur dadar, tempe goreng dan sambal belacan @air asam tomato...ikan terubuk ni kalau bakar cicah air asam lagi meletup kan...kitaorang kalau time balik kampung ramai2 mesti buat masakan macam ni...makan ramai2 sedap kan...


dah habis makan nasi Umi siap boleh hirup kuah asam pedas ni tau...


telur dadar yang sentiasa "masuk" dengan apa saja lauk...panas2 garing2 sikit mesti ngam punya lah... :)


tempe goreng bodo ajer...buat cicah dengan sambal kicap sedap sangat...makan macam tu ajer pun ok dah...


sambal belacan tomato ala2 air asam pasal tercair sikit...orang tak berapa rajin guna blender ajer kan..hehe

Asyik citer pasal makan ajer kan Umi ni...rasa lapar la pulak, ok nak pi sarapan dulu...

Monday, April 9, 2012

Makan Tengahari

Bismillahhirrahmanirrahim...
Salam Semua...


Makan tengahari yang sangat simple tapi sangat sedap...ni masa abi takde hari tu..sambal tempoyak ikan bilis , telur dadar, sup sayur (anak punya) dan nasi putih panas2 buh kicap manis sikit...fuhh Umi makan bertambah2 sampai lupa diri la...kalau la ada petai lagi best kan...boleh habis seperiuk nasi tanpa sedar...kalau sedar buat2 la tak sedar pasal malu kat orang kan...hehehe :))


bilis goreng garing + bawang + cili api + tempoyak


telur dadar...tepi tu ada bilis goreng garing sejemput kalau2 miqdad teringin minta nanti...


nasi putih panas2 buh kicap manis...fuhhh


Alhamdulillah...kenyang dan sedap sangat.Tapi tak boleh buat selalu sebab selera sangat makannya...cepat gumuk la Umi kalau macam ni...

Sunday, April 8, 2012

Pelumba Basikal Cilik

Bismillahhirrahmanirrahim...
Salam Semua...

Hari ni nak tayang gambar pelumba basikal cilik harapan negara pulak...mata tambahan pasal pandai repair basikal sendiri...tak payah guna crew lain kan...huahuahua :))





Saturday, April 7, 2012

Kids MasterChef

Bismillahhirrahmanirrahim...
Salam 1 Malaysia...

Kids MasterChef tengah training...
Habis kemek-kemek periuk kuali Umi dikerjakan budak dua orang ni tau...sabar jer la..





Thursday, April 5, 2012

Nasi Dagang Sedap

Assalamualaikum...
Salam semua...

Nasi Dagang ni dah lama masak...kalah yang beli kat pasar malam,sedap lagi Umi masak sendiri...,heheh tapi resepi cilok kat my resepi...ubahsuai ikut suka hati chef la kan...Umi buat dua versi lauk kari ayam dan gulai ikan tongkol kemudian makan dengan acar mentah...dua-dua sedap abi suka kari ayam tapi chef lagi suka ikan tongkol...makan bertambah2 la jawabnya...udah selamat jadi lemak dah...mampu tayang gambar ajer la ye...nikmati lah ye...


ini versi makan dengan kari ayam


yang ni pulak makan dengan ikan "aye" @ ikan tongkol

NotaKaki : Lain kali boleh buat lagi pasal sedap sangat :)) tapi renyah sikit la kena kukus banyak kali...

Wednesday, April 4, 2012

Tuesday, April 3, 2012

Cameron Highland Part 6

Assalamualaikum...
Salam Semua...

Ini baru part akhir betul2...hehehe, sorry ye cik Ann pasal ada lagi nak citer...hari tu Umi tak sempat upload semua gambar pasal lambat sangat loading...tu yang yang ada part akhir dua kali ni kan...jangan marah...tahun depan kita pergi lagi ye...cik Ann kena la ikut sekali lepas tu baru la boleh upload gambar cik Ann pulak...Umi dah booking apartment bulan Mac 2013...tak sabarnya rasa :)) kalau ada sesaper yang boring nak termuntah sila klik X kat atas tu yek...Ini kan blog personal jadi citer kat sini pun ikut sedap tuan rumah ajer la :)) hihi...


tengah bermanja dengan cikra...masa ni on the way nak pergi Rose Centre


mujahid sempat lagi dok mengunyah sampai comot2 mulutnya...


Mujahid dah boring la tu...keje nak memanjat ke depan ajer...heheh


gadis dan bunga...cikra kan gila bunga ros, posing abis la dengan bunga ros yang banyak ni...


umi pun tumpang sekaki...dicelah pokok2 bunga ros yang cantik sangat...


miqdad tak suke posing@bergambar...ini nasib la sempat candid masa dia tengah leka tengok air terjun kecik tu...


cakkkk...cik yong pun nak join jugak :)


kumbang dan bunga tak dapat dipisahkan... cewah jiwang sikit ;)


roses...roses...everywhere


bunga ros kat sini ada yang besar2 setapak tangan...warnanya pun cantik2


hai semua...


nak jugak tangga macam ni...penuh kiri kanan dengan pokok bunga...


sedap mata memandang bila tengok laluan ceria macam ni kan...



penat sangat mendaki sampai ke atas...boleh nampak jalan raya dan kawasan sekitarnya...tinggi jugak la


miqdad dah penat tak larat berjalan...cik yong kena buli minta dukung pulak, nasib la mujahid tak ikut sekali...dia tidur dalam kereta dengan abi...ala orang lelaki mana minat bunga2 ni kan...



on the way nak balik ada banyak gerai2 tepi jalan jual bermacam jenis bunga, sayur, buah etc...


souvenier yang pelbagai berasaskan strawberry la kan..mostly warna merah dan pink 


masa ni dah lepas hantar cik ra dan cik yong kat stesen bas ipoh...budak2 ni dah boring la takde orang nak ajak main kan...sian 


mujahid yang boring tengah praktis jadi driver...abi singgah solat masa ni...


ni penghilang kebosanan miqdad...semua kereta terbalik pasal  "car accident" katanya...

Keseluruhan percutian kali ni memang best la...cuma on the way balik hujan sepanjang jalan...masa balik kami ikut jalan Simpang Pulai...jalannya lebih besar dan luas, kemudian kurang sikit bengkang bengkuk...jadi lebih selesa berbanding ikut jalan Tapah...sempat la berenti beli petai yang gemuk2 dan sangat mengiurkan kat tepi jalan tu...lain kali confirm ikut jalan ni...InsyaAllah tahun depan kita datang lagi ye...