Thursday, December 29, 2011

Allah SWT's 24 Hr Customer Service Line (Toll Free)

Pernahkah Anda bayangkan bila pada saat kita berdoa, kita mendengar ini:
Terima kasih, Anda telah menghubungi Baitullah”.
Tekan 1 untuk ‘meminta’.
Tekan 2 untuk ‘mengucap syukur’.
Tekan 3 untuk ‘mengeluh’.
Tekan 4 untuk ‘permintaan lainnya’.”
Atau….
Bagaimana jika Malaikat memohon maaf seperti ini:
“Saat ini semua malaikat sedang membantu pelanggan lain. Tetaplah
sabar menunggu. Panggilan Anda akan dijawab berdasarkan urutannya.”
Atau, pernahkah Anda bayangkan bila pada saat berdoa, Anda mendapat
respons seperti ini:
“Jika Anda ingin berbicara dengan Malaikat,
Tekan 1. Dengan Malaikat Mikail,
Tekan 2. Dengan malaikat lainnya,
Tekan 3. Jika Anda ingin mendengar sari tilawah saat Anda menunggu,
Tekan 4. “Untuk jawapan pertanyaan tentang hakikat syurga &
neraka,silahkan tunggu sampai Anda tiba di sini!!”
Atau mungkin juga Anda mendengar ini :
Sistem kami menunjukkan bahawa Anda telah satu kali menelefon hari ini. Silakan cuba lagi esok.”
atau…
Pejabat ini ditutup pada hujung minggu. Sila hubungi semula pada hari Isnin selepas pukul 9 pagi.”
Alhamdulillah. .. Allah SWT mengasihi kita, Anda dapat menelefon-Nya setiap saat!!!
Anda hanya perlu untuk memanggilnya bila-bila saja dan Dia mendengar anda. Kerana bila memanggil Allah,tidak akan pernah mendapat talian sibuk. Allah menerima setiap panggilan dan mengetahui siapa pemanggilnya secara pribadi.
Ketika Anda memanggil-Nya, sila gunakan nombor utama ini: 24434
2 : solat Subuh
4 : solat Zuhur
4 : solat Asar
3 : solat Maghrib
4 : solat Isya
Atau untuk lebih sempurna dan lebih banyak afdhalnya, gunakan nombor ini : 28443483
2 : solat Subuh
8 : solat Dhuha
4 : solat Zuhur
4 : solat Asar
3 : solat Maghrib
4 : solat Isya
8 : Solat Tahajjud atau lainnya
3 : Solat Witir
Maklumat terperinci terdapat di Buku Telefon berjudul “Al Qur’anul Karim & Hadis Rasul”
Talian terus , tanpa Operator tanpa Perantara, tanpa bil.
Nombor 24434 dan 28443483 ini memiliki jumlah talian hunting yang tak terhingga dan dibuka 24 jam sehari 7 hari seminggu 365 hari setahun!!!
Sebarkan maklumat ini kepada orang-orang di sekeliling kita. Mana tahu mungkin mereka sedang memerlukannya

Sabda Rasulullah S.A.W : “Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa- dosanya walau sebanyak buih laut”
7 Kalimah ALLAH:
1. Mengucap “Bismillah” pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap “Alhamdulillah” pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap “Astaghfirullah” jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.
4. Mengucap “Insya-Allah” jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
5. Mengucap “La haula wala kuwwata illa billah” jika menghadapi
sesuatu tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap “inna lillahi wa inna ilaihi rajiun” jika menghadapi dan
menerima musibah.
7. Mengucap “La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah” sepanjang
siang dan malam sehingga tak terpisah dari lidahnya.
Dari tafsir Hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat. ..
mudah- mudahan selalu, walau sambil lalu… mudah-mudahan jadi bisa, karena sudah biasa.
Sekarang anda mempunyai 2 pilihan :
1. Biarkan artikel ini. Insya-Allah tidak akan ada sesuatu yang terjadi pada diri anda.

2. Forward artikel ini ke sejumlah orang yang anda kenal dan Insya-Allah ridha Allah akan dianugerahkan kepada setiap orang yang anda kirim.
Amin….

kredit : roshaizulmizan

Sunday, December 11, 2011

Happy 1st Birthday Miqdam Mujahid

Selamat Ulangtahun Pertama Miqdam Mujahid tersayang
pada 3 Disember 2011 yang lalu...edisi terlewat hehe :)




Umi dan Abi doakan semoga Miqdam menjadi anak yang soleh...
taat perintah Allah...ikut sunnah Rasulullah...

Wednesday, November 23, 2011

We Were Born To Cry

Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, “Ibu, mengapa ibu menangis?”
Ibunya menjawab, “Sebab ibu adalah perempuan, nak.”

“Saya tidak mengerti ibu,” kata si anak.
Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kamu memang tak akan mengerti”

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. “Ayah, mengapa ibu menangis?”
“Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,” sang ayah menjawab.
“Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan.”

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan,
“Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?”

Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar jawapannya:

Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.

Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya,
namun bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya,
walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan,
pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih,
walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya.
Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak-anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.

Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?

Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya.
Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami
agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

     
     Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. 
     Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. 
     Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan.”


Source : kisahwanita.com

Pass this to all beautiful women out there, 
don't hesitate, just cry whenever you wants  :-)

p/s: copy paste dari sini

Tuesday, November 22, 2011

Lovely Wedding

...Happily Ever After...







Tuesday, November 1, 2011

Buat apa tu?



Monday, October 24, 2011

Cara-cara Memanjat Laptop

Inilah antara aksi "ganas" anak ku sayang...Miqdam Mujahid nampak ajer cool, tapi sekali buat apa2 terkezut uminya tau...pantang on laptop ajer terus kena terkam...bila tangan kecil kat button on/off...siap lah menangis tak berlagulah kalau tak sempat save kerja kita tengah dok buat tu...suka betul dia nak shutdown..agaknya pasal ada cahaya kat button tu kot...dulu2 abangnya buat kerja ni..la si adik pulak...huhu apa2 pun sabor jer la...kalau tak caya tengok la gambar step by step ni...

mula-mula tengok jer kat meja umi tengah guna laptop tu...

lepas tu cubaan menarik kertas umi pulak...

tak dapat kertas saya cuba panjat meja pulak la kan..

tak berjaya pun..try sekali lagi

dah berjaya keluar badan separuh daripada walker...

sikit lagi tinggal kaki nak keluar pulak...

kaki pun dah dapat keluar...masih pijak walker lagi

menariknya...kena try dapatkan jugak ni...

yeyyy...akhirnya berjaya...
kaki tengah panjat meja laptop...tangan kecik dah terkam keyboard...
umi pasrah jer lah...

nak update blog ke tu...hehehe...lepas ni boleh take over kerja umi pulak kan...

p/s: alasan paling sesuai kenapa jarang update cerita2 kat blog...gambar bleh la pakai hp..nak menaip tak best pulak rasanya...skrin hp kan ke kecik..berpinau biji mata umi...kang bertambah2 rabunnya...sian umi kan...


Tuesday, October 18, 2011

Thursday, October 13, 2011

Kepenatan

Sesaja

Monday, October 10, 2011

My Heroes


My 3 wonderful heroes
loves u much

Wednesday, October 5, 2011

Fuhhh...Sedapnya

Menu yang bisa membuatkan habis licin seperiuk nasi...tak kira malam atau siang...jarum penimbang cepat saja bergerak ke kanan...hehehe

Sambal Tumis Cili Api Bilis Petai



Telur Dadar BerSosej



Mee Kari Special

Mee Kari Special Umi


Nikmatnya kalau dapat makan cuaca sejuk-sejuk ni...

Tuesday, October 4, 2011

Sahur maggi goreng

Maggi goreng cili api pedas berapi tapi sedap giler...
signature dish by cikra

Monday, October 3, 2011

Sunday, October 2, 2011

Alhamdulillah...

Syukur Allah telah memberi peluang Umi menikmati hidup ini hingga ke umur 35 tahun. Semoga baki umur kehidupan Umi akan diberkati dan dirahmati Allah hendaknya...Amin

Thursday, September 29, 2011

Apa yang penting...kerjasama...


Dua beradik gigih bekerjasama menyepahkan rumah Umi...
Punyalah sepahnya sampai nak melangkah pun terpijak mainan diorang...
sabor je lah Umi...huhu

Wednesday, September 28, 2011

Apa-apa aje...


Miqdam main handphone sampai berkerut-kerut muka...nak call siapa tu baby?

Tengah operate Tinky Winky...korek sana sini cabut apa yang patut...hehe

Sunday, September 25, 2011

Try lagi sekali....hihi

apsal kejap ok kejap ko...tensionnnn

Nak test ok tak kali ni..

berjaya ke tak ni?

Aksi terjun katil

Saturday, September 24, 2011

Friday, September 23, 2011