Friday, June 25, 2010

Cat Baru Kenangan Lama

Hari ni Umi terajin sikit...masa ni Miqdad tengah tidur, Abi pula takde pergi Beseri...sambil2 tunggu sup ayam mendidih kat dapur tu, Umi pun godek2 la blog skit...rumah masih lama (blog ni la)tapi dah dihias dengan cat baru...tukar skit hiasan kot2 la lepas ni  angin rajin Umi tu datang balik kan...terasa sentimental pulak tengok design rak buku ni. Teringat kenangan dolu2...Umi gila sangat membaca...tak kira la apa...buku, majalah, komik, surat khabar, ensaiklopedia...segala benda yang ada tulisan Umi akan baca...hatta kertas balut belacan sekalipun.Tapi buku sekolah malas pula nak baca kan...kalau tidak dah jadi profesor dah Umi...heheheh...

Masa sekolah rendah dulu-dulu Umi jadi pustakawan...habis semua buku cerita dalam perpustakaan tu Umi baca. Memang fanatik giler dengan buku-buku ni. Koleksi kegemaran Umi tentulah Enid Blyton, Hardy Boys, Nancy Drew dan paling best dah tentu siri Bigglesworth oleh Kapten W.E John...Kalau  dah start baca buku2 ni Umi payah sikit lah nak berenti selagi tak khatam....puaslah nenek berleter suruh mandi, makan, tolong kat dapur dll. Dalam satu hari kurang2 boleh habis 2 buah buku...hahahah...giler betul Umi ni kan...La ni je Umi kurang membaca sikit, nak habiskan satu buku seminggu pun payah...Mana taknya, nak kena layan Miqdad main, kerja kat sekolah, kerja kat umah...macam2 lah alasan...heheeeh....Tapi takpelah Umi layan blog pula sekarang ni...tu pun kira membaca juga kan...Malas dah nak habiskan beratus sebulan beli buku dan majalah macam dulu2 tu...kira jimat lah ada internet ni kononnya...suratkhabar pun dah tak beli, baca online jer...huhuu

Pengalaman paling tak boleh dilupakan ialah Umi terjatuh dalam kebun getah arwah Paklang Hussin semasa on the way balik dari sekolah. Macam mana tak jatuh Umi baca buku sambil berjalan. Punya la teruk perangai masa tu...siap berdarah lagi mulut...tapi takut nenek marah Umi tak bagitau sesiapa pun...diam-diam jer balik rumah...nasib baik nenek tak nampak....hihihihi...Miqdad jangan la ikut perangai ni...bahaya tau...

Minat membaca ni dah jadi "penyakit keturunan" agaknya...semua keluarga Umi minat membaca buku. Adik beradik, anak buah semua pun minat membaca. Sekarang ni Umi tengok Miqdad pun dah suka membaca...siap dah boleh hafal sesetengah benda dalam kamus bergambarnya tu. Umi jer kadang2 yang tak larat layan bila dia dah start membaca...harap2 berkekalan la minat tu ye sayang...

4 comments:

Anonymous said...

wahhhhhhhh..... umah baru eek? tgk kiri kanan nmpk gmbr comel si miqdad... kiut je..
hahahahaaa..... bc buku smpe jtuh kat kebun ya..... umi umi... t'sangkut masa nak langkah pagar tu ke? nsb xpatah gg
e'n ngah layan bola ni ... Brasil vs Portugal....
e'n fan of BRASILLLL... teamwork d best...tapi, mane gol ni? berdebarrr...

anis.farhana said...

yeah,,,saya pn ske baca
cuti ni sy download e-book dlm hp
rasanya lebih 50 novel english kot yg sy baca
x kre lg majalah,komik n novel melayu..hahaha
mmg gila...kwn sy ckp
tp sy ske..sbb boleh tmbah vocab^^

umimiqdad said...

e'n> tak la sampai patah gigi, tapi berdarah la bibir.umi mana tgk bola, abis tu tak sokong sesape pun..gd luck tuk brazil la..hehehe

anis> acik dah kurang skit mbaca la ni...tak sempat la...dulu2 acik sewa novel english kat CM...besttttt sangat kan...

Anonymous said...

biggles!biggles! ingatkn sy seorang je suke buku tu! sy pun macam awak,dah dapat buku tak boleh tinggal, biggles antara buku sy jumpe dlm perpustakaan sekolah, tak boleh lupa...bile biggles terbang,rase mcm sy pun terbang sekali! hehe