Mengapakah pengambilan makanan sihat penting semasa mengandung?
Tujuannya ialah :
•Untuk memastikan perkembangan janin yang sihat 
•Untuk mengekalkan kesihatan ibu. 
•Untuk memenuhi keperluan nutrien dan memastikan penambahan berat badan yang bersesuaian semasa mengandung 
       ◦Jika anda kurang berat badan, anda perlu menambah diantara 12-18kg 
       ◦Jika berat badan anda normal sebelum mengandung, anda perlu menambah diantara 11-16kg. 
       ◦berat badan anda berlebihan, anda perlu menambah diantara 7-11kg. 
       ◦Jika kandungan anda kembar, anda perlu menambah lebih kurang 16-20kg. 
Semasa mengandung berapa banyakkah yang perlu saya ambil?
•6-11 hidangan nasi/bijiran atau roti 
•3-5 hidangan sayur dan buah (sekurang-kurangnya satu yang kaya dengan vitamin C dan satu dalam  vitamin A) 
•2-4 hidangan susu atau produk tenusu 
•3-4 hidangan daging, ikan dan makanan protein lain termasuk kekacang 
•6-8 gelas air, dan tidak lebih daripada satu cawan minuman ringan (coca-cola) atau secawan kopi atau teh sehari.
Apakah jenis makanan yang perlu saya makan lebih semasa mengandung?
1.Pilih makanan yang mempunyai tinggi bahan nutrien seperti : 
           ◦Kalsium (susu, keju, dadih, sayuran dedaun hijau dan produk kacang soya) 
           ◦Zat besi (hati, daging tanpa lemak, roti yang ditambah dengan zat galian dan kekacang jenis        kering (kacang peas) 
           ◦Vitamin A (hati, susu, telur) 
           ◦Vitamin B Kompleks ( hati, daging tanpa lemak, ikan dan susu) 
           ◦Vitamin C (jambu, betik dan limau) 
           ◦Asid Folik (sayuran berdaun hijau, hati dan kacang).
2.Ambil makanan tambahan (jika disarankan oleh Doktor atau Pakar Pemakanan. 
Jika menghadapi masalah ini, apakah patut saya lakukan?
1.'Lactose intolerance' 
◦Cuba produk susu dengan minuman yang mengandungi rendah laktosa 
◦Lebihkan pengambilan ikan yang mempunyai tulang yang lembut dan boleh dimakan (sardin, ikan bilis) 
◦Minum susu kacang soya dan produk kacang soya 
◦Ambil lebih sayuran seperti bayam dan kailan yang mempunyai sumber kalsium yang baik.
2.Loya (Morning Sickness) 
◦Makan pada waktu makan yang teratur. 
◦Makan dengan amaun yang sedikit tetapi kerap. 
◦Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak atau bergoreng. 
◦Minum banyak air.
3.Sakit ulu hati (Heartburn) 
◦Makan dengan amaun yang sedikit tetapi kerap. 
◦Kunyah makanan dengan perlahan. 
◦Elakkan berbaring sejurus selepas makan.
4.Sembelit (Constipation) 
◦Minum banyak air. 
◦Ambil makanan yang tinggi kandungan serat (bijiran, bijirin penuh, buah-buahan yang tinggi serat dan sayuran)
sumber : http://www.myhealth.gov.my/
 
 
1 comment:
salam ummimiqdad,terimakasih atas ucapan:)lama tak tengok miqdad,harap semua oaky jer and miqdad membesar dengan baik.Good entry ummi,its true kena banyak ambik makanan khasiat masa hamil..tapi kalau sakit tak lalu makan problem jugak
Post a Comment