Saturday, December 26, 2009

Cuti-cuti Malaysia....Miqdad di KL


Cuti sekolah ni saya berjalan jauh sangat tau...dari utara hingga ke selatan tanah air...yer lah dari Jitra hingga ke Johor Baru..Macam-macam pengalaman yang saya dapat tau...manis, masam, masin, kelat pahit dan tawar pun ada...hahaha...merapu betul kan saya ni...Tapi kan kesimpulannya best sangat ler...Tak sabar nak tunggu cuti tahun depan pulak....ishhh melampau betul nie...Apa-apa pun ini antara kenangan yang dibawa balik...apa lagi kalau bukan gambar-gambar yang Umi dan Abi tolong amik kan...

Masa kami semua jalan-jalan kat Mid Valley ada banyak hiasan sempena krismas...ni la first time saya tengok pokok krismas yang besar sangat....rasa macam nak panjat-panjat pulak...tapi Umi mesti tak bagi punyer...hehehe terasa macam kat oversea pula...psstt Umi, oversea tu apa yer???

Bila dah penat jalan-jalan semua orang pun lapar...jadi kitaorang pun singgah lah tempat favourite Umi ngan Cik Ira..Cik Ann ngan Bucu pun giler laksa ni...nyum..nyum sedap sangat...Kedai ni namanya Green Cafe kat dalam Jusco Mid Valley tuuuu...saya cuma posing jer lebih...tak makan apa pun cuma rasa air soya bean skit jer...Kat sini famaous ngan laksa, nasi lemak pun ok jugak lah...Umi tu yang teringin nak makan laksa... semenjak saya kat dalam perut sampailah saya bleh join sekali makan baru tercapai hajat Umi tu...Sian Umi saya kan....

Ni lah laksa yang menjadi kegilaan Umi saya dan makcik2 saya ni....tak tau lah apa yang sedap sangat tu...Cik Yong saya pun suka laksa ni tau...

Esoknya saya, Umi, Abi, Cik Ira dan Cik Yong berjalan lagi...Kali ni kami semua nak melawat Taman Burung...Sebenarnya saya yang suka sangat ngan benda yang terbang-terbang ni...tu la pasal Umi bawa kami kesini....Bolehlah saya tengok burung2 berterbangan sambil kejar-kejar kan...larat ke saya nak kejar burung2 tu tak tau la...

Lepas dah penat berkejaran dengan burung-burung kami semua ke Masjid Negara...Saya tengah praktis berjalan ni sambil terlompat-lompat....seronok nak kejar Umi kat depan tu...Umi tunggu saya!!Penatnya...

Kesian saya dah tertidur kepenatan....tengok dah comel dan wangi kan....saya sempat mandi-manda kat masjid tadi siap bleh tukar baju lagi...baju tadi kan dah kotor dok kejar burung-burung kat taman...masa ni orang lain sibuk piknik kat taman...saya dah nenen lepas Umi solat jadi bila Umi makan saya tidur lah pulak...Baik kan saya ni...


Ini pula menu simple yang Umi masak untuk piknik hari ni...Nasi lemak ngan sambal bilis, telur goreng, bilis goreng dan timun tak lupa ayam goreng special Abi masak tau...Entah kenapa Umi dan Abi rajin sangat bawa bekal hari ni...siap berpiknik kat Taman Tasik Perdana tuuu....Umi kata dia teringat masa sekolah dulu kalau ada rombongan sekolah mesti Umi bawa bekal...pasu sampai taman berpiknik ramai-ramai...best sangat tau...masa tu nenek la yang tolong sediakan bekal Umi...sekarang dah besar Umi pula kena masak sendiri...tak lama lagi saya sekolah bolehlah Umi buatkan bekal macam ni kan....Mesti seronok makan ngan kawan-kawan ramai2...



Dalam perjalanan balik ke rumah Cik Yong kami terperangkap dalam kesesakan yang agak teruk la...Umi dan Abi cakap dah lama tak merasa suasana macam ni tau...Yelah kat tempat tinggal kami sekarang takdelah jem macam ni...aman dan tenteram je bila pegi dan balik kerja...itu Umi yang cakap yer...Kalau selalu mesti tension jer kan...tapi saya tak kisah asalkan ada Umi dan Abi apa saja berlaku tak de hal punyer...Apa-apa pun hari ni saya dah merasa macam-macam pengalaman yang menarik tau...Tak sabar nak berjalan-jalan cuti sekolah tahun depan...Tima kasih Umi dan Abi...tahun depan kita jalan2 lagi...

Luv,
Miqdad

4 comments:

ANNE SAN said...

dah badik2 antu laksa..... miqdad pn kira dh jd members la.....officially..... youngest ever..... jangan leleh2 lg ye dik

ANNE SAN said...

dah badik2 antu laksa..... miqdad officialy d youngest member of d club la.... pasni jangan leleh lg ye dik

Umi said...

hahahha...meleleh kepedasan ada la...nak makan laksa Ann wat

Umi said...

TEST!!! TEST!!!