Saturday, March 3, 2012

Cameron Highland Part 1

Baru-baru ni saya dan keluarga  jalan-jalan makan angin ke Cameron Highland...saya (Miqdad), baby Mujahid, Umi , Abi pastu CikRa dan CikYong pun ikut sekali...best sangat tau...Saya memang suka sangat ajak Umi duduk hotel...kali ni kami semua duduk hotel 3hari 2malam...kalau lagi lama lagi saya suka..hehehe...Rugilah CikAn dan Bucu Memek tak dapat ikut kali ni...takpelah bleh enjoy tengok gambar2 yang Umi tolong tangkapkan ni...lain kali kita pergi sama-sama ok...

Kami bertolak pagi-pagi sebab Umi takut nanti panas kalau lewat sangat...lagipun tempatnya jauh dan lama sikit nak sampai kan...lepas tu kena jemput CikRa dan CikYong dekat Tapah...jadi saya dan baby Mujahid tak sempat mandi pun pasal Abi angkat masuk kereta kami tengah tidur lagi...


muka saya yang masih lali-lali baru bangun tidur...bau air liur basi (umi yang kata)...
tapi maintain comel lagi kan Umi ; ))


baby Mujahid masih lagi tidur...masa ni ok la...lepas dia dah bangun huru-hara kejap 
dalam kereta...Mujahid cepat boring duduk lama2 dalam kereta...


pemandangan kat highway yang menghijau ajer kan...sejuk mata memandang 
kan...sebab tu la best kalau jalan pagi2 ni Umi kata...

Sampai kat Tapah singgah stesen bas amik CikRa dan CikYong...lepas tu makan tengahari bagi kenyang-kenyang, nanti kan nak jalan-jalan kenalah tambah tenaga dulu kan...Umi marah saya pasal saya tak nak makan asyik nak main ajer...Baby Mujahid tu suka pulak nak makan semua benda, pantang tengok orang makan..hihihi...Kemudian Abi singgah solat kat masjid pulak...sambil2 tu Umi mandikan saya dan baby lepas tu tukar pakai baju cantik2 skit kan...yerla tadi pakai baju tidur jer kan...

Ini part yang paling tak best saya rasa sepanjang percutian kali ni...dalam perjalanan naik ke Cameroon Highland kami ikut jalan Tapah, lalu perkampungan orang asli, Lata Iskandar dll...isk isk seksanya saya rasa pasal jalannya sangat tidak best...bengkang bengkuk macam ular kena palu Umi kata...saya rasa tak selesa sangat, tak tau nak bagitau bila Umi tanya...nak muntah ke? saya kata tak tapi muka saya monyok sangat...diam ajer sepanjang jalan tu...Mujahid pun tak selesa tapi Umi peluk dia lepas tu terus Mujahid tertidur...saya kan dah besar duduk belakang dalam carseat jadi tak dapat la kena peluk...huhuhu...Kesian jugak CikYong dan CikRa yang pening2 dan tak selesa macam saya...nasib baik Abi saya ok, kalau tidak mesti susah kan pasal siapa yang nak jadi driver kan...Alhamdulillah selamat sampai Cameroon Highland tanpa ada peristiwa muntah2...hanya pening2 saja...fuhhh leganya....Sampai2 Umi terus suruh Abi cari tempat penginapan kami...tak larat nak berehat kejap Umi kata...Abi saya kuat dia ok ajer...


Ini lah bilik hotel kami...namanya Rumah Peranginan Kerajaan...ok lah 
saya dengar Umi berbaloi sangat dengan harganya yang murah tu...besar 
luas dan selesa...ada 2 katil lagi...mesti best saya dan baby melompat nanti...
Umi tempah 2 bilik, satu utk kami dan lagi satu utk CikRa dan CikYong.


Bilik air dia pun cantik kan...kalau kat hotel biasa saya puas main air lama2..
tapi kat sini sejuk sangat tak sanggup saya dan baby nak mandi lama2 macam 
selalu...mandi ala kadar ajer...walaupun ada water heater tetap sejuk bila 
sudah mandi...tak tahan rasanya...


Almari dan tempat simpanan dia pun sama macam kat hotel biasa kan...


Mujahid telah memulakan projek mengemas apa yang patut...lepas ni saya
 pun tumpang sekaki jugak..best sangat kan...


saya tengah tunggu CikRa bersiap2...ohh lupa nak citer bilik saya dan bilik 
CikRa ada pintu yang boleh buka kat tengah2 tu..adjacent room Umi kata...
jadi seronok la saya dan Mujahid keluar masuk main2 sampai tersepit jari kat 
pintu lah...yeyyy...lepas ni nak pergi jalan2 cari Strawberry Farm pulak...tapi 
itu saya citer lain kali pulak yer...

p/s:Umi dah penat la menaip utk saya nanti saya sambung citer lagi bila Umi ada masa ok..tata